Fascia: het onzichtbare netwerk van je lichaam

In je lichaam worden je spieren, gewrichten, organen en andere structuren beschermd door bindweefsel genaamd fascia. Wanneer er te veel spanning op deze fascia komt te staan, kunnen allerlei klachten optreden, van een drukkend gevoel tot chronische pijn. Meestal is het alleen onduidelijk dat fascia de achterliggende oorzaak zijn. Mocht je een klacht hebben die stijfheid in de fascia als oorzaak kan hebben, kan Anna Bron in haar praktijk onderzoeken of dit inderdaad zo is. Zij heeft bovendien verschillende technieken om verlichting van de klachten te ervaren.

De rol van Fascia

Fascia, wat is dat eigenlijk? Dit bindweefsel ondersteunt op de achtergrond je hele lichaam. Het is een soort vlies dat om alle spieren, botten, zenuwen, organen en bloedvaten zit. Goed functionerend fascia zorgt ervoor dat het lichaam soepel kan bewegen, doordat alle structuren langs elkaar heen kunnen glijden. Het kan alleen gebeuren dat fascia aan elkaar blijft kleven. Dit kan komen door te weinig beweging, overbelasting, door fysiek trauma of door stress. Zo’n verkleving kan al snel klachten met zich meebrengen. Dit uit zich meestal in pijn, bewegingsbeperkingen of krachtverlies. De fascia vormt een heel netwerk door het lichaam. Als er ergens een verkleving zit, komt er op het hele fasciale netwerk druk te staan, waardoor het hele netwerk dan kan verstijven. De fascie komt daarmee ook strak te zitten rond de spieren en organen. Wanneer je het gevoel hebt fysiek niet lekker in je vel te zitten, het idee hebt stijf te zijn of je lichaam letterlijk voelt alsof je een te strakke jas aan hebt, kan fascia hiervan de oorsprong zijn.

De oorsprong van de klacht

Doordat fascia als een netwerk door je hele lichaam zit, is het niet altijd duidelijk waar de oorsprong zit van een klacht. Stel, je hebt last van je arm. In je bovenarm zit een stekende pijn die maar niet weg wil gaan. Je zoekt het snel in de arm zelf, in de spier of in de schouder, maar niet in het bindweefsel van de tegenoverliggende heup. Toch kan een verkleving op die plek zorgen dat je last van je arm krijgt. De klacht hoeft dus niet op de plek te zitten van de oorsprong.

Behandeltechnieken tegen stijve fascia

Het is nodig om weer beweging te krijgen in de fascia om verlichting te kunnen krijgen van de klachten. Anna Bron van Vrijerbewegen.nl heeft verschillende technieken om de spanning uit het lichaam en de fascia weer te verlagen. Ze gebruikt hierbij naast Shiatsu en bindweefselmassage ook vaak Cupping. Hierbij plaatst Anna siliconen cups op de huid, waar ze vacuĆ¼m trekken. Zo wordt de huid iets naar boven getrokken, de cup in. De lagen worden zo letterlijk van elkaar getrokken. De bloedtoevoer wordt ook versterkt naar dat gedeelte van je lichaam, dit zet het zelfherstellend vermogen extra aan. Vaak zie je na het cuppen ronde afdrukken in de huid. Dit ziet er pijnlijk uit, maar zo voelt het gelukkig niet, vaak geeft cupping namelijk direct meer bewegingsvrijheid. Je kunt de drukkende jas van stijf bindweefsel dan uittrekken en jezelf weer lekker voelen in je eigen vel!

Over Anna

Manuele praktijk Anna (vrijerbewegen.nl) is een professionele praktijk in Drachtstercompagnie waar je terecht kunt met diverse klachten, zoals hoofdpijn, nekpijn, schouderpijn en rugpijn. In de praktijk voert Anna Bron veel verschillende behandelingen uit, zoals shiatsu en andere vormen van massagetherapie, chirotherapie, guasha en cupping. Het ligt eigenlijk altijd aan je klacht en/of wens welke behandeling geschikt is om te gebruiken. Denk jij dat je fascia erg vast zit of heb je klachten waarvan je niet weet welke behandeling geschikt is? Neem dan contact op en laat je adviseren

 

Vragen? Stel ze hier! Of maak meteen een afspraak:

4 + 14 =

Share This